Risici ved diastase af mavemusklerne

Risici ved diastase af mavemusklerne

Diastase i mavemusklerne, også kendt som rectus diastase, er en tilstand, som mange kvinder lider af under og efter deres graviditet. Rectus diastase opstår på grund af strækning af linea alba, som forbinder venstre og højre halvdel af din sixpack-muskel. Tilstanden kan føre til lændesmerter, prolaps, urininkontinens og andre problemer. I dette blogindlæg vil vi diskutere, hvordan du kan forebygge eller reducere disse risici, så du kan komme videre med at nyde dit liv igen!

Diastase af mavemusklerne

Gravide kvinder rammes af diastase i mavemusklerne, fordi tilstanden skyldes strækningen af linea alba. Linea alba er et bindevæv, der forbinder venstre og højre halvdel af din sixpack-muskel. Når dette væv strækkes, kan det medføre, at de to halvdele af din sixpack-muskel skilles ad, hvilket fører til Rectus diastase. Denne tilstand er meget almindelig under og efter graviditeten. Faktisk anslås det, at mere end 80 % af de gravide kvinder lider af diastase i mavemusklerne .

Graviditetshormoner som relaxin gør din linea alba løsere, så de bedre kan strække sig for at rumme en voksende babybule. Relaxin gør også andet bindevæv i din krop svagt, herunder ledbånd, der støtter organer som livmoderen og blæren. Svaghed i disse væv bidrager til rectus diastase, fordi tyngdekraften trækker på alle løse forbindelser mellem muskelgrupper og indre organer, når du går eller står op, hvilket omfatter svækkede ledbånd, der støtter din livmoder og blære!

Diastase opstår, når de to sider af rectus abdominis-musklen adskilles

Den venstre og højre halvdel af din sixpack-muskel kaldes rectus abdominis. Disse to muskler løber lodret på hver side af din navle, så de er også kendt som “mavemusklerne”! Linea alba er et bindevæv, der forbinder disse to sider med hinanden foran på din mave. Hvis dette væv strækker sig for meget under graviditeten, kan det skille sig ad og føre til diastase

Denne adskillelse opstår oftest omkring 20 uger eller halvvejs gennem en normal 40 ugers termin (fuld termin graviditeter varer omkring 39 – 41 uger), men nogle kvinder oplever deres første tilfælde tidligt i graviditeten, mens andre ikke ser nogen tegn før senere i deres terminer . Det er let for gravide kvinder at forveksle tegn og symptomer på rectus diastase med tegn og symptomer på normal graviditet, så det er vigtigt at gå til lægen, hvis du har nogen bekymringer.