samarbejdspartnere vilkår presse kontakt
 
 
  forside køb videoer shop motorik nyheder spørgsmål og svar det siger andre om minimotion  
 
 

Rør ved mig


Følesansen, eller den taktile sans som den også kaldes, er den sans, der tidligst udvikles hos fosteret, det er gennem den barnet mærker verden, og den er grundlæggende for den sansemotoriske udvikling. Barnet oplever kontakten og nærheden med mor og far gennem følesansen, og den har stor betydning for barnets oplevelse af tryghed.

Følesansen er overalt på kroppen i huden i form af sanseceller, som kan registrere berøring, smerte, kulde og varme. Nogle områder har en større koncentration af disse celler og derfor er der forskel på hvor godt vi mærker forskellige steder på kroppen. Fx. mærker vi stimuli tydeligere i munden og på fingerspidserne end på ryggen.

For små børn er læber og tunge meget følsomme, hvorfor de putter mange ting i munden, for at udforske dem. Også håndflader og fodsåler er meget følsomme hos det lille barn.

Hold dit barn tæt til dig

Specielt i den første tid sammen med dit barn er det vigtigt at holde det tæt til dig. Du skaber en vigtig kontakt hver gang, du rører dit barn og stimulerer både følesans og muskel-ledsans. Når du pusler dit barn, efter badet eller bare når dit barn er vågent og opmærksomt kan du give det faste tryk og klem på arme, ben og krop. Hvis dit barn endnu ikke bryder sig om at ligge uden tøj på kan du sagtens gøre det udenpå tøjet. Det vigtige er at du rører barnet med rolige, faste bevægelser med hele håndfladen og lige meget på begge sider af kroppen.
 

Berøring giver tryghed og sikkerhed

Den fysiske kontakt handler for de små først og fremmest om at være tæt på din krop, og den handler om bevægelse. Bevægelsen, når du går rundt med barnet eller gynger det til ro i dine arme. Et roligt og trygt barns indlæringsvillighed er naturligvis bedre end hos et barn, der bruger sin energi på at græde og være utrygt. Men også det, at barnet kommer rundt omkring, styrker i sig selv dets intellektuelle udvikling. Det får jo en masse indtryk, når det er med i mor eller fars gøremål.

 

Barnet lærer gennem berøring om sin krop. Barnet kender ikke sin egen størrelse og forstår endnu ikke, at det har arme og ben, fødder og fingre. Hver eneste berøring sender nerveimpulser til hjernen og styrker barnets udvikling. Stryg med en let hånd fra top til tå og derefter de enkelte lemmer – fødder, tæer, hænder og fingre.

Så uanset hvor stor dit barn er er det vigtig at huske at kramme i hverdagen og holde i hånden så tit I kan komme til det. Det er essentielt for både dig og dit barn!

Minimotion legen 'Klemmeøvelse', som ligger i pakken '6 lege med Minimotion' (0-3 måneder) giver vi forslag til hvordan du med faste klem på bl.a. arme og ben kan være med til at skabe kropsbevidsthed hos barnet. Og det er en øvelse du kan blive ved med at bruge mange mange år fremover.

Læs mere om abonnement på Minimotion legene her<< tilbage

 

tilmeld dig vores
gratis nyhedsbrev
 

minimotion.dk - odensevej 56 - 5800 nyborg - cvr. 32 48 80 80 - tlf. 40 99 49 49 - mail. rikke@minimotion.dk