samarbejdspartnere vilkår presse kontakt
 
 
  forside køb videoer shop motorik nyheder spørgsmål og svar det siger andre om minimotion  
 
 

Pustetrolden fylder 35 år


Her kan du læse om historien bag den søde lille fyr - Pustetrolden.

For mange, mange år siden, da der endnu levede trolde i Danmark, var det almindelig kendt, at faldt man og slog sig, så det gjorde rigtigt ondt, skulle man bare puste på en trold, så forsvandt smerterne med det samme.

Børnerimet ”Hvis du slået har din knold, skal du puste på en trold”, kendes vist endnu af nogle mennesker, og det minder os om det gamle husråd.

Uheldigvis var de fleste danske trolde ret sky og bange af sig. Det var derfor ikke lige let at få fat i en trold, når man havde brug for den. Der fandtes dog én bestemt slags trolde, som ikke var bange for mennesker og som ligefrem var glade for at blive pustet på. Det var nogle små gemytlige fyre med store, sorte skinnende øjne og en lang hale.

Som de fleste andre trolde havde de én eller to guldringe i det ene øre, men noget helt specielt for dem var et rødt, hjerteformet mærke på den ene side af brystet. Dels på grund af dette mærke, og dels på grund af deres venlige væsen blev de kaldt ”Hjertetrolde”. Senere, da det blev kendt at de gerne lod sig puste på, sagde man aldrig andet end ”Pustetrolde”.

I nærheden af den fynske landsby BRO ligger en lille skov ved navn BRO FRIHED. Den var kendt viden om, fordi der i den boede en masse pustetrolde. Ved siden af skoven lå egnens fattiggård, og når børnene her faldt og slog sig, råbte de bare ”Pustetrold, pustetrold!” og i løbet af nul komma fem kom en 2-3 små trolde løbende inde fra skoven for at blive pustet på. Væk var smerterne, og børnene blev glade igen!

Mange voksne erfarede efterhånden, at var de kede af det eller plaget af bekymringer, så var troldepusteri et godt middel til igen at komme i godt humør eller blive sine bekymringer kvit.

En bidende kold isvinter fik et par af troldefamilierne den gode idé at flytte op på fattiggårdens store loft. Der var lidt varmere end ude i skoven, og så behøvede de ikke at løbe så langt, når der blev råbt på dem.
Skal man tro troldologer, findes der ikke pustetrolde mere, men fra loftet i den tidligere fattiggård høres engang imellem puslen og trippen, og man mener, at det er efterkommere af de gamle pustetrolde, man kan høre.

Den ”Pustetrold” som Flensted Mobiler producerer, er inspireret af en afbildning udhugget i en sten fundet i nærheden af den tidligere fattiggård, og beboerne dér påstår med stor bestemthed, at det har samme gode virkning at puste på den, som det havde at puste på de rigtige pustetrolde.

Der er dog to formaliteter, som det er vigtigt at overholde, hvis man skal have den fulde gavn af sin pustetrold:

1. Den skal have et navn, og det skal gives den af familien i hvis hjem den optages. Det er ofte familiens yngste medlemmer, som finder på de bedste troldenavne. Lyt derfor nøje til deres forslag.

2. Man skal i fællesskab finde en god plads til den, og hele familien skal være samlet ved ophængningen. Den skal helst hænge ca. 1,5 m over gulvhøjde og 20-25 cm ude fra væggen. Snoren fastgøres i loftet med den vedlagte tegnestift.

Hvis du ikke allerede har en pustetrold i familien, så kan du købe den her i vores web shop


 << tilbage

 

tilmeld dig vores
gratis nyhedsbrev
 

minimotion.dk - odensevej 56 - 5800 nyborg - cvr. 32 48 80 80 - tlf. 40 99 49 49 - mail. rikke@minimotion.dk